Burn-out

Burn-out is een populair begrip waarover veel misverstanden, aannames en vooroordelen bestaan. Terwijl het op dit moment de belangrijkste veroorzaker van ziekteverzuim is. De negatieve effecten zijn bekend: hoge maatschappelijke kosten, hoge verzuim kosten, een mogelijk domino-effect door onderbezette afdelingen, managers die niet weten hoe ermee om te gaan of zelfs faillissement.

Wat is burn-out?

Burn-out is een werkgerelateerde staat van uitputting die gekenmerkt wordt door extreme vermoeidheid, verminderde vaardigheid in het reguleren van emoties en cognitieve processen, en mentale afstand. Deze vier kerndimensies gaan gepaard met een depressieve stemming, psychische spanningsklachten - zoals slaapproblemen, piekeren of paniekaanvallen - en met gedragsmatige en psychosomatische spanningsklachten. Burn-out wordt veroorzaakt door een onbalans tussen hoge eisen en onvoldoende energiebronnen in de omgeving van de werkende. Daar kunnen persoonlijke kwetsbaarheden en/of problemen buiten het werk aan bijdragen.

Symptomen

Lichamelijk Slapen zonder te herstellen, het gevoel hebben uitgeput te zijn, extreem vermoeid, simpele dingen zijn te veel, na een half uur lichte inspanning uitgeput, vaak stevige lichamelijke klachten die de opgaande lijn belemmeren.
Emotioneel Moe, somber, lusteloos, ziet geen uitweg meer, geen interesse in anderen, mogelijk angst om weer aan het werk te gaan of anderen te spreken.
Cognitief Onmogelijk om boek of tijdschrift te lezen, allerlei cognitieve operaties zijn onuitvoerbaar, organiserend vermogen is slecht, vooral hak op de tak denken, mentaal afstand nemen van uitputtingsbron.
Gedrag Niets doen, nergens zin in, niets op kunnen of willen pakken, incompetentie.​

De werkbelevingstest

Binnen 5 minuten een indicatie van de mate van eventuele burn-out klachten.

Investering

Over het algemeen zijn werkgevers bereid om het behandelingstraject geheel of gedeeltelijk te vergoeden. Het aantal sessies is afhankelijk van je klachten en behoefte. De behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Plan een gratis kennismaking

Je kunt direct een afspraak inplannen in onze agenda voor een oriëntatiegesprek

Contactformulier

Mocht je vragen hebben neem dan contact met ons op. We horen graag van je.

Bellen

Mocht je vragen hebben kun je ons natuurlijk bellen. Het kan zijn dat we in gesprek zijn met cliënten, dan bellen we je bij de eerstvolgende mogelijkheid terug.

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Naar de inhoud springen