Behandelmethoden

We bieden diverse behandelmethoden aan. Zo kunnen we je een behandeling op maat aanbieden zodat je effectief je doelen kunt bereiken.

CGT

CGT (Cognitieve gedragstherapie) is gebaseerd op het concept dat je gedachten, gevoelens, fysieke sensaties en acties met elkaar verbonden zijn, en dat negatieve gedachten en gevoelens je in een vicieuze cirkel kunnen houden.

CGT is bedoeld om op een positieve manier te helpen om om te gaan met overweldigende gedachten door ze op te splitsen in kleinere delen. Je wordt getoond hoe je deze negatieve patronen kunt veranderen om zodat je je beter voelt.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een psychotherapie die herstel mogelijk maakt van symptomen en emotionele ontregeling veroorzaakt door schokkende (traumatische) gebeurtenissen. EMDR laat ons zien dat het lichaam in staat is te herstellen van psychologisch letsel net zoals een lichaam herstelt van fysiologisch letsel.

Schematherapie

Schematherapie is een effectieve behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten zoals angst, terugkomende depressie of eetstoornissen. Het helpt je inzicht te
krijgen in de oorsprong van hardnekkige patronen en negatieve gevoelens die je niet meer verder helpen in het leven en het zal je helpen deze patronen te doorbreken.

Tijdens schematherapie worden ervaringen uit de jeugd verder onderzocht omdat deze invloed hebben gehad op de ontwikkeling van jouw patronen en gevoelsleven. Je zult deze patronen leren herkennen en deze te veranderen waardoor je anders zult gaan denken. Ook zal je je
eigen behoeftes beter leren herkennen en deze te accepteren en zal je leren hier op een andere manier mee om te gaan. Hierdoor leer je dat je op een andere manier met moeilijke situaties en je eigen behoeften om kunt gaan en zal je je beter gaan voelen. Dit zal je ook helpen om relaties met anderen te verbeteren.

Imaginaire exposure

Na een schokkende gebeurtenis kunnen vervelende herinneringen aan die gebeurtenis zomaar opkomen (intrusie). Het kan op zo’n moment voelen alsof je weer terug bent in de traumatische situatie. Dit is natuurlijk erg vervelend, dus het kan zijn dat je niet aan de gebeurtenis wil denken. Omdat deze herbelevingen vaak opkomen wanneer je aanraking
komt met situaties, personen of objecten die iets weg hebben van die nare gebeurtenis, kan het voorkomen dat je deze situaties, personen of objecten gaat vermijden. De vermijding kan een tijdelijke oplossing zijn, maar zorgt op de lange termijn voor de instandhouding van de traumaklachten. Imaginaire exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie die helpt bij het verwerken van het trauma.

Tijdens imaginaire exposure ga je in een veilige omgeving
in gedachten terug de herinnering in onder begeleiding van de behandelaar. Je doet dit door in zoveel mogelijk detail te vertellen wat je tijdens het trauma hebt meegemaakt. Dit zorgt
ervoor dat je het trauma gaat herbeleven. Dit klink wellicht tegenstrijdig, maar dit zorgt ervoor dat de herinnering aan het trauma steeds minder wordt vermeden en op een andere
manier in de hersenen wordt opgeslagen, waardoor de herinnering niet zomaar meer opkomt. Je krijgt dus meer controle over de herinnering. Hierdoor zullen de traumaklachten zoals herbelevingen, nachtmerries of flashbacks steeds minder worden.

Farmacotherapie (medicatie)

In het lichaam worden stoffen aangemaakt die het lichaam en het brein stabiel houden en je helpen om op bepaalde situaties te reageren. Ze zorgen er dus voor dat alles goed blijft werken en alles in balans blijft. Soms kan het voorkomen dat er een storing ontstaat in de aanmaak van deze stoffen waardoor deze balans verstoord raakt. Wanneer deze stoffen uit balans zijn, kunnen psychologische klachten optreden. Om deze stoffen weer in balans te brengen, kan medicatie worden gebruikt. Hierdoor zullen de psychologische klachten afnemen waardoor het dagelijks leven een stuk makkelijker zal voelen.

Farmacotherapie is een aanvullende behandeling in de vorm van medicatie die in kan worden gezet naast andere therapieën om het effect daarvan te versterken. Wanneer de behandelaar denkt dat medicatie kan helpen bij de psychologische behandeling, zal deze je doorverwijzen naar de psychiater, omdat alleen een psychiater of arts medicatie voor kan schrijven.

De psychiater houdt bij het voorschrijven rekening met jouw lichamelijke gezondheid en medicijngebruik om het juiste middel en de juiste dosis voor te schrijven. Ook zal de psychiater zorgvuldig kijken naar het effect, de bijwerkingen en de duur van het gebruik van de medicatie.

 Ga voor meer info over medicatie naar Kenmed.nl

VERS

Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis

Voeding & Eetpatronen

E-health / Psycho-educatie

Traumasensitieve Yoga

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Call Now Button Skip to content