Behandelmethoden

We bieden diverse behandelmethoden aan. Zo kunnen we je een behandeling op maat aanbieden zodat je effectief je doelen kunt bereiken.

CGT

CGT (Cognitieve gedragstherapie) is gebaseerd op het concept dat je gedachten, gevoelens, fysieke sensaties en acties met elkaar verbonden zijn, en dat negatieve gedachten en gevoelens je in een vicieuze cirkel kunnen houden.

CGT is bedoeld om op een positieve manier te helpen om om te gaan met overweldigende gedachten door ze op te splitsen in kleinere delen. Je wordt getoond hoe je deze negatieve patronen kunt veranderen om zodat je je beter voelt.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een psychotherapie die herstel mogelijk maakt van symptomen en emotionele ontregeling veroorzaakt door schokkende (traumatische) gebeurtenissen. EMDR laat ons zien dat het lichaam in staat is te herstellen van psychologisch letsel net zoals een lichaam herstelt van fysiologisch letsel.

Schematherapie

Schematherapie is een effectieve behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten zoals angst, terugkomende depressie of eetstoornissen. Het helpt je inzicht te
krijgen in de oorsprong van hardnekkige patronen en negatieve gevoelens die je niet meer verder helpen in het leven en het zal je helpen deze patronen te doorbreken.

Tijdens schematherapie worden ervaringen uit de jeugd verder onderzocht omdat deze invloed hebben gehad op de ontwikkeling van jouw patronen en gevoelsleven. Je zult deze patronen leren herkennen en deze te veranderen waardoor je anders zult gaan denken. Ook zal je je
eigen behoeftes beter leren herkennen en deze te accepteren en zal je leren hier op een andere manier mee om te gaan. Hierdoor leer je dat je op een andere manier met moeilijke situaties en je eigen behoeften om kunt gaan en zal je je beter gaan voelen. Dit zal je ook helpen om relaties met anderen te verbeteren.

Imaginaire exposure

Na een schokkende gebeurtenis kunnen vervelende herinneringen aan die gebeurtenis zomaar opkomen (intrusie). Het kan op zo’n moment voelen alsof je weer terug bent in de traumatische situatie. Dit is natuurlijk erg vervelend, dus het kan zijn dat je niet aan de gebeurtenis wil denken. Omdat deze herbelevingen vaak opkomen wanneer je aanraking
komt met situaties, personen of objecten die iets weg hebben van die nare gebeurtenis, kan het voorkomen dat je deze situaties, personen of objecten gaat vermijden. De vermijding kan een tijdelijke oplossing zijn, maar zorgt op de lange termijn voor de instandhouding van de traumaklachten. Imaginaire exposure is een vorm van cognitieve gedragstherapie die helpt bij het verwerken van het trauma.

Tijdens imaginaire exposure ga je in een veilige omgeving
in gedachten terug de herinnering in onder begeleiding van de behandelaar. Je doet dit door in zoveel mogelijk detail te vertellen wat je tijdens het trauma hebt meegemaakt. Dit zorgt
ervoor dat je het trauma gaat herbeleven. Dit klink wellicht tegenstrijdig, maar dit zorgt ervoor dat de herinnering aan het trauma steeds minder wordt vermeden en op een andere
manier in de hersenen wordt opgeslagen, waardoor de herinnering niet zomaar meer opkomt. Je krijgt dus meer controle over de herinnering. Hierdoor zullen de traumaklachten zoals herbelevingen, nachtmerries of flashbacks steeds minder worden.

Systeemtherapie

Systeemtherapie kijkt niet alleen naar jou als persoon, maar ook vooral naar het systeem waar je in leeft; dat zijn de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je familie of vrienden. Er is aandacht voor de communicatie onderling, welke verwachtingen en behoeften er zijn, en hoe de interactie met elkaar is. Waar loopt het vast en hoe komt dat? Wat kan er van elkaar geleerd worden en hoe kan je elkaar beter begrijpen?

Samen met de systeemtherapeut ga je onderzoeken hoe de wisselwerking tussen de leden van je systeem voor knelpunten zorgt. Er is begrip voor iedereen binnen het systeem en de omgeving waar in geleefd wordt. Zo kun je weer beter op elkaar bouwen.

VERS

Vaardigheidstraining Emotie Regulatie Stoornis

Bij een Emotie Regulatie Stoornis (ERS) heeft iemand moeite met het reguleren van emoties. Dit kan leiden tot intense en ongepaste emoties, waaronder woede, angst en verdriet. Vaardigheidstraining emotie regulatie is een behandelingsoptie voor mensen met ERS die hen helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden om hun emoties beter te reguleren.

Vaardigheidstraining emotie regulatie is een vorm van gedragstherapie die gericht is op het leren van praktische vaardigheden die de deelnemers kunnen toepassen in hun dagelijkse leven

E-health / Psycho-educatie

E-health modules zijn digitale programma’s die specifiek zijn ontwikkeld om te helpen bij het behandelen van psychische problemen. Deze modules zijn beschikbaar via het internet en kunnen worden gebruikt op een laptop (PC), tablet of smartphone.

Deze digitale programma’s zijn ontworpen door experts op het gebied van geestelijke gezondheid en bieden een effectieve manier om te werken aan het verminderen van symptomen van aandoeningen zoals angst, depressie, stress en PTSD.

E-health modules zijn gebaseerd op bewezen behandelmethoden en bieden een gepersonaliseerde aanpak. Dit betekent dat de modules zijn afgestemd op de specifieke behoeften van de gebruiker en hen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden en technieken om te gaan met hun psychische problemen.

Deze modules zijn beschikbaar voor iedereen en kunnen worden gebruikt in combinatie met reguliere behandelingen of als zelfstandige behandelmethode.

Traumasensitieve Yoga

Traumasensitieve yoga is een vorm van yoga die specifiek is ontworpen voor mensen die te maken hebben gehad met trauma. Het biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin deelnemers kunnen werken aan het verminderen van symptomen van trauma, zoals angst, depressie en flashbacks.

Deze vorm van yoga richt zich op het creëren van een gevoel van veiligheid en vertrouwen door middel van milde oefeningen en ademhalingstechnieken. Het is een aanpak die zich richt op het hele lichaam en geest en helpt bij het herstellen van een gevoel van controle en empowerment.

Traumasensitieve yoga is ook geschikt voor mensen met een breed scala aan aandoeningen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), complexe posttraumatische stressstoornis (CPTSS) en andere angststoornissen.

Door deelnemers te leren hoe ze hun ademhaling en lichaamshouding kunnen beheersen, kan traumasensitieve yoga hen helpen om te gaan met stressvolle situaties en hun emoties beter te reguleren.

Traumasensitieve yoga kan worden aangeboden in groepslessen of individuele sessies en is beschikbaar voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.

Heeft deze informatie je verder geholpen?

Colin van der Heiden

We bieden meerdere behandelmethoden aan zodat we een behandeltraject op maat voor jou kunnen maken.

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Ga naar de inhoud