Behandelingen binnen de basis GGZ

Wij bieden hulp op verschillende gebieden. Hierbij luisteren we naar jouw verhaal, we bekijken waar je behoefte aan hebt en we houden rekening met je omgeving.

Depressie

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten.

Burn-out

Een burn-out kan werk- of opvoedinggerelateerd zijn en ontstaat meestal als gevolg van een langdurige periode van (toenemende) overbelasting en stress, waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Bij een burn-out is er sprake van een langdurig verstoorde energiebalans , waarbij het evenwicht tussen je draagkracht (wat je aan kunt) en draaglast (wat je moet doen van jezelf of van een ander) uit balans is. Dit thema wordt niet vergoed door verzekeraars. Over het algemeen wordt burn-out behandeling vergoed door je werkgever.

Angst of paniek

Angst kan ontstaan wanneer er een directe dreiging plaatsvindt. Dat kan een hond zijn die jou wilt bijten of een overval. Angst is nuttig omdat het ervoor zorgt dat je kunt vechten of vluchten. Soms kan angst een belemmering vormen in het dagelijks leven. Het weerhoudt je van zaken die je zou willen doen. Je kunt bijvoorbeeld angstig worden om te falen. Angst kan er voor zorgen dat je je terugtrekt uit je sociale omgeving of dat je bepaalde plekken vermijdt. Je kunt last hebben van piekergedachten of paniekaanvallen.

Trauma / PTSS

We spreken van trauma/PTSS wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het moeilijk lukt om ermee om te gaan in het dagelijks leven. Wij passen exposure en/of EMDR toe bij trauma.

Piekeren

Onze gedachten kunnen soms alle kanten op gaan. Je kunt je zorgen maken om je werk, kinderen, partner, ouders of studie. Deze zorgen kunnen soms zo storend zijn dat je vaak spanning voelt in je lichaam, slecht slaapt en een verminderde stemming ervaart.

Faalangst

Faalangst is de angst iets dat je belangrijk vindt helemaal verkeerd uitpakt. Je voelt het wanneer je een spannende gebeurtenis hebt waarbij je moet presteren, maar zoveel aan jezelf twijfelt dat het je hele functioneren beperkt. Je twijfelt aan jezelf, je eigen vermogens en het liefst zou je willen ontsnappen aan de situatie.

Insomnie

Slapeloosheid kan zich uiten in slecht in slaap kunnen vallen of vaak wakker worden. Soms is daar een lichamelijke oorzaak voor te vinden zoals ademhalingsproblemen. Het kan ook veroorzaakt worden door een verstoord ritme, stress, nachtmerries of piekergedachten. Je kunt bijvoorbeeld de drang hebben om veel te slapen of opvallend gedrag vertonen tijdens je slaap. Je kan last hebben van slaapwandelen, angstaanvallen of veel bewegen.

Relatie-problematiek

Partners hebben de behoefte om nader tot elkaar te komen, maar hebben daar soms richting bij nodig. Ze hebben het gevoel dat ze op een andere manier met elkaar in gesprek willen. Er kunnen veel verschillende thema’s aan de orde zijn zoals seksualiteit, omgang met elkaar of de opvoeding van de kinderen. Relatieproblematiek op zich wordt niet vergoed door de verzekeraar.

Stress

Langdurige stress kan zorgen voor zowel fysieke als mentale klachten. Concentratie kan verminderen, je bent moe, prikkelbaar of je wordt sneller ziek. Het gevolg is dat je wellicht minder goed presteert op je werk of studie. Het is van belang deze klachten op tijd te signaleren en te verminderen.

Laag zelfbeeld

Iedereen voelt zich weleens onzeker over zijn handelen, de manier waarop je overkomt of hoe je er uit ziet. Wanneer deze onzekerheid over jezelf zo groot wordt dat het bepalend gaat worden in je dagelijks handelen, spreken we van een negatief zelfbeeld en wordt de onzekerheid een probleem.

Staat jouw thema er niet tussen en toch benieuwd? Neem dan contact met ons op en we luisteren naar je verhaal.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat wij niet de juiste zorg kunnen bieden

Wij vinden het van belang dat we passende, effectieve en gepersonaliseerde zorg bieden. Dit betekent dat in alles wat we doen de klantbeleving en kwaliteit van zorg voorop staat. We hebben er daarom voor gekozen om bepaalde zorgbehoeften – voorlopig – niet in ons expertise pakket op te nemen.  

In de volgende situaties kunnen wij vooralsnog geen gepaste zorg bieden:

 

Schuiven naar boven
DutchEnglishBosnian
Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.
Skip to content