Behandelingen binnen de basis- en specialistische GGZ

Wij bieden hulp aan jongvolwassenen en volwassenen vanaf 18 jaar. Hierbij luisteren we naar jouw verhaal, we bekijken waar je behoefte aan hebt en we houden rekening met je omgeving.

Depressie

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten.

Trauma / (C)PTSS

We spreken van PTSS (Post traumatische stress stoornis) wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het moeilijk lukt om ermee om te gaan in het dagelijks leven. Afhankelijk van de klachten is het mogelijk om de dagbehandeling te volgen.

Angst of paniek

Angst kan ontstaan wanneer er een directe dreiging plaatsvindt. Dat kan een hond zijn die jou wilt bijten of een overval. Angst is nuttig omdat het ervoor zorgt dat je kunt vechten of vluchten. Soms kan angst een belemmering vormen in het dagelijks leven. Het weerhoudt je van zaken die je zou willen doen. Je kunt bijvoorbeeld angstig worden om te falen. Angst kan er voor zorgen dat je je terugtrekt uit je sociale omgeving of dat je bepaalde plekken vermijdt. Je kunt last hebben van piekergedachten of paniekaanvallen.

Eco-angst

Het klimaat verandert en heeft invloed op ons leven en op die van komende generaties. Klimaatverandering kan fundamentele vragen met zich meebrengen waar je misschien geen raad mee weet. Dit kan leiden tot angst, depressie en slapeloosheid.

Angst/depressie bij zwangerschap

De zwangerschap is de eerste bepalende periode in de groei van het ongeboren kind. Tijdens en/of na de zwangerschap kunnen er angsten ontstaan of sombere perioden optreden, welke van invloed kunnen zijn op het (ongeboren) kind.

Insomnie

Slapeloosheid kan zich uiten in slecht in slaap kunnen vallen of vaak wakker worden. Soms is daar een lichamelijke oorzaak voor te vinden zoals ademhalingsproblemen. Het kan ook veroorzaakt worden door een verstoord ritme, stress, nachtmerries of piekergedachten. Je kunt bijvoorbeeld de drang hebben om veel te slapen of opvallend gedrag vertonen tijdens je slaap. Je kan last hebben van slaapwandelen, angstaanvallen of veel bewegen.

Lage rugpijn

Chronische pijn kan neuroplastisch van aard zijn. Dit betekent dat de pijn niet veroorzaakt wordt door de structuur van het lichaam, maar door signalen vanuit de hersenen. De angst voor de pijn kan de chronische pijn in stand houden, wat weer leidt tot meer angst en meer pijn. Neuroplastische chronische pijn kan ontstaan tijdens periodes van stress of na een blessure of lichamelijk letsel.

Burn-out

Een burn-out kan werk- of opvoedinggerelateerd zijn en ontstaat meestal als gevolg van een langdurige periode van (toenemende) overbelasting en stress, waaraan je te weinig aandacht hebt besteed. Bij een burn-out is er sprake van een langdurig verstoorde energiebalans , waarbij het evenwicht tussen je draagkracht (wat je aan kunt) en draaglast (wat je moet doen van jezelf of van een ander) uit balans is. Dit thema wordt niet vergoed door verzekeraars. Over het algemeen wordt burn-out behandeling vergoed door je werkgever.

Stress

Langdurige stress kan zorgen voor zowel fysieke als mentale klachten. Concentratie kan verminderen, je bent moe, prikkelbaar of je wordt sneller ziek. Het gevolg is dat je wellicht minder goed presteert op je werk of studie. Het is van belang deze klachten op tijd te signaleren en te verminderen.

ALK

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) zijn klachten die langer dan enkele weken duren en die niet goed te verklaren zijn. Bij onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke oorzaak voor deze klachten te vinden. Of er is wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar het is onduidelijk waarom je klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren.

OCD

Bij OCD heb je terugkerende en aanhoudende dwanggedachten of dwanghandelingen. Het kan ook dat je last hebt van beide. Het lukt je niet om de gedachten of handelingen te stoppen. Het kan erg beangstigend zijn om niet de controle te hebben over je eigen doen en laten.

Piekeren

Onze gedachten kunnen soms alle kanten op gaan. Je kunt je zorgen maken om je werk, kinderen, partner, ouders of studie. Deze zorgen kunnen soms zo storend zijn dat je vaak spanning voelt in je lichaam, slecht slaapt en een verminderde stemming ervaart.

Faalangst

Faalangst is de angst iets dat je belangrijk vindt helemaal verkeerd uitpakt. Je voelt het wanneer je een spannende gebeurtenis hebt waarbij je moet presteren, maar zoveel aan jezelf twijfelt dat het je hele functioneren beperkt. Je twijfelt aan jezelf, je eigen vermogens en het liefst zou je willen ontsnappen aan de situatie.

Relatie /
Seksualiteit

Partners hebben de behoefte om nader tot elkaar te komen, maar hebben daar soms richting bij nodig. Ze hebben het gevoel dat ze op een andere manier met elkaar in gesprek willen. Er kunnen veel verschillende thema’s aan de orde zijn zoals seksualiteit, omgang met elkaar of de opvoeding van de kinderen. Relatieproblematiek op zich wordt niet vergoed door de verzekeraar.

Staat jouw thema er niet tussen en toch benieuwd? Neem dan contact met ons op en we luisteren naar je verhaal.

In sommige gevallen kan het voorkomen dat wij niet de juiste zorg kunnen bieden

Wij vinden het van belang dat we passende, effectieve en gepersonaliseerde zorg bieden. Dit betekent dat in alles wat we doen de klantbeleving en kwaliteit van zorg voorop staat. We hebben er daarom voor gekozen om bepaalde zorgbehoeften – voorlopig – niet in ons expertise pakket op te nemen.  

In de volgende situaties kunnen wij vooralsnog geen gepaste zorg bieden:

  • Cliënten jonger dan 18 jaar.

  • Crisisgevoelige cliënten. Mentalmints heeft geen crisisdienst. Indien er sprake is van een spoedgeval kun je het beste contact opnemen met je (dienstdoende) huisarts

  • Cliënten met een langdurige psychiatrische voorgeschiedenis.

  • Cliënten met AD(H)D

  • Cliënten met verslavingsproblematiek (zoals alcohol, drugs, gamen of seksualiteit).

  • Cliënten met agressieproblematiek of delictgedrag.

  • Cliënten met persoonlijkheidsproblematiek.

  • Cliënten met psychotische klachten.

  • Cliënten met ernstige eetproblematiek.

  • Cliënten met een IQ onder de 90.

  • Cliënten met ernstige stemmingsklachten, (o.a bipolair).

  • Bij onvoldoende motivatie en veranderbereidheid.

  • Bij onvoldoende bereidheid tot inspanning voor het eigen veranderproces.

  • Bij niet tot afspraken kunnen komen of gemaakte afspraken niet nakomen.

Heeft deze informatie je verder geholpen?

Daniëlla Miedema MSc.

Wij weten dat de stap zetten naar hulp best spannend kan zijn. De gratis kennismaking is er zodat je kunt vertellen wat er gebeurd is en of je een klik voelt. We luisteren naar jouw verhaal.

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Ga naar de inhoud