We krijgen vaak de vraag, hoe vind ik de juiste psycholoog? 

Of het nu individuele therapie, partnertherapie of familietherapie is, wij geloven dat een goede psycholoog uitdagend en direct is, maar niet oordeelt. Ook dient de psycholoog een open houding te hebben, open te staan voor andere perspectieven en gedachtegangen dan die van hem of haarzelf. Iemand die zich niet te snel laat verleiden om in in diagnoses en klinische termen te duiken.

De kern van een effectieve therapie is de klik tussen de client en psycholoog. Hierbij staat empathie centraal, zonder chemie en verbinding zal de therapie minder of niet successvol zijn. Hierbij is het van belang om zelf te weten waar je naar op zoek bent in een psycholoog. Wat wil je wel en wat wil je niet?

De volgende vragen kunnen je helpen in dit process. Voordat je een psycholoog kiest kun je over deze onderwerpen nadenken: 

 

Hoe zit het met de kosten en waar moet ik op letten bij een psycholoog?

Neem eerst contact op met je zorgverzekeraar om te checken wat er vergoed wordt. Er zijn psychologen die werken met zorgverzekeraars, de kosten worden dan doorgaans 100% vergoed. Er zijn ook psychologen die werken zonder contract met verzekeraars. Dan wordt doorgaans 75% tot 100% vergoed. De reden dat sommige psychologen geen contracten hebben is dat zorgverzekeraars het belangrijk vinden om controle te behouden. Hierdoor kunnen ze veel eisen stellen aan de psycholoog, wat niet altijd ten goede komt van jou als client. In deze gevallen kiezen psychologen voor meer vrijheid om jou als client op de beste manier van dienst te kunnen zijn. 

Bij een gecontracteerde psycholoog worden de kosten gelijk door de psycholoog bij je zorgverzekeraar gedeclareert. Bij ongecontracteerde zorg zal de psycholoog je een factuur sturen die je zelf dient te betalen. Deze kun je aan het einde van je behandelpakket zelf declareren bij je zorgverzekeraar. Nadat je de declaratie hebt ingedient, krijg je afhankelijk van je zorgverzekeraar en polis, ongeveer 75% – 100% terug. Wel zal de zorgverzekeraar eerst je eigen risico aanspreken.

De voordelen van een ongecontracteerde psycholoog zijn geen of kortere wachttijd en meer vrijheid in je behandeltraject.

Veel psychologen (hopelijk alle) hebben minstens een website en misschien een blog. Vaak kan je daardoor een goed beeld krijgen van hoe ze zijn en waar ze voor staan. Probeer altijd te gaan voor de psycholoog waar je de beste ‘klik’ mee hebt en die ervaring heeft met jouw thema. De klik bepaalt voor zo’n 70% de kans van slagen van het behandeltraject. Iemand kan allerlei diploma’s en accreditaties hebben, echter zonder klik zullen de gesprekken stroef lopen en betaal je voor niks. Ga voor psychologen die een gratis kennismaking aanbieden. Zo kan je ‘speed-daten’ en weet je of er een wederzijdse klik is. Ook voor de psycholoog is dit een belangrijk moment.

De eerste kennismaking

Probeer directe vragen te stellen aan je psycholoog. 

  • Heeft diegene ervaring met het thema of thema’s waar je voor komt
  • Vraag naar de ervaring en welke training of supervisie ze hebben. Een goede supervisor is belangrijk voor een psycholoog. Deze fungeert als klankbord en coach voor je behandelaar, want ook psychologen moeten continue blijven doorleren, ontwikkelen en zelfreflectie toepassen.
  • Vraag hoe de psycholoog de samenwerking voor zich ziet en welke aanpak er gehanteerd wordt.
  • Het is oké om persoonlijke vragen te stellen. Zo krijg je ook een idee hoe open iemand is.

Evaluatie van de therapeutische relatie

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen; zoek de ‘klik’. Therapie is een combinatie van empathie en uitdaging. Als je een psycholoog hebt die alleen bevestigd wat je zegt en je niet een keer provoceert, heb je geen uitdaging. Net zo, heb je een psycholoog die je alleen provoceert en niet bevestigd of erkent, is er geen empathie. Beide, empathie en uitdaging zijn nodig in de relatie tussen jou en de psycholoog.

Het is misschien geen goede match als:

  • Je het idee hebt dat je sessies gewoon een check-in zijn
  • De psycholoog niet open staat voor andere perspectieven of zienswijzen over zelf-hulp
  • Je psycholoog snel conclusies trekt en niet naar je luistert
  • Je psycholoog de dingen voor je invult
Therapie is een samenwerking gebaseerd op vertrouwen en wederzijdse ‘klik’. Een psycholoog is geen alwetend orakel die de waarheid heeft over jou en je leven. Het kan misschien even duren voordat je de juiste psycholoog hebt gevonden die bij je past. Maar als je deze éénmaal vindt, verandert het je leven.

Heeft deze informatie je verder geholpen?

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Ga naar de inhoud