EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een psychotherapie die herstel mogelijk maakt van symptomen en emotionele ontregeling veroorzaakt door schokkende (traumatische) gebeurtenissen. EMDR laat ons zien dat het lichaam in staat is te herstellen van psychologisch letsel net zoals een lichaam herstelt van fysiologisch letsel. Als je valt en daardoor een verwonding krijgt, zorgt je lichaam ervoor dat het genezingsproces gestart wordt. Maar als er vuil in de wond zit wordt het genezingsproces geblokkeerd en kan het ontsteken. Wanneer je de wond schoonmaakt kan het genezingsproces weer verdergaan.

EMDR en toepassing

Middels EMDR wordt duidelijk dat er vergelijkbare stappen plaatsvinden bij onze mentale processen. Het informatieverwerkingssyteem in onze hersenen richt zich op mentaal herstel. Als dit herstel geblokkeerd of verstoord wordt door de impact van de gebeurtenis, kan de emotionele pijn blijven aanhouden. Psychologen maken gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelprotocollen. Met deze protocollen helpt je psycholoog je om je natuurlijke herstelproces weer plaats te laten vinden.

EMDR behandeling stap voor stap

Oriëntatie
en plan

Samen met de psycholoog bespreek je je verhaal en mogelijke gebeurtenissen waar je op wil focussen. De psycholoog stelt samen met jou een behandelplan op.

Omgaan met emotionele stress

De psycholoog kijkt samen met jou naar verschillende manieren om met emotionele stress om te gaan tijdens of tussen de EMDR sessies door.

Gebeurtenis
kiezen

EMDR focust zich op een specifieke gebeurtenis/gedachte. Samen met je psycholoog kies je een gebeurtenis uit waar je de komende sessies mee gaat werken. Door middel van belasting van je werkgeheugen worden de negatieve gedachten afgezwakt. Wij gebruiken hiervoor visuele lichtstimulatie. Je volgt hierbij een lichtje met je ogen.

Dagboek

Je kunt een dagboek bijhouden om te checken hoe de EMDR behandeling gaat en welke manieren je hebt toegepast om met je emotionele stress om te gaan.

Evaluatie

Tijdens de evaluatie bespreek je de vooruitgang van de EMDR behandeling. Ook komt aan bod hoe je in de toekomst met spannende situaties om kan gaan.

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Ga naar de inhoud