Eco-angst

Eco-angst is de meest gebruikte term in literatuur en onderzoek om verhoogde emotionele, mentale of somatische stress te beschrijven als reactie op schadelijke veranderingen in het klimaatsysteem. Dit gevoel van angst is grotendeels gebaseerd op de huidige en voorspelde toekomstige toestand van het milieu en door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Wat is eco-angst?

Onderzoekers bedachten de term ‘eco-angst’ om chronische of ernstige angst te beschrijven die verband houdt met de relatie van de mens met de omgeving.

In 2017 beschreef de American Psychiatric Association (APA) eco-angst als “een chronische angst voor de ondergang van het milieu”.

Eco-angst wordt momenteel niet vermeld in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) , wat betekent dat artsen het voorlopig officieel niet als een diagnosticeerbare aandoening beschouwen.

Psychologen gebruiken de term eco-angst op het gebied van ecopsychologie, een tak die zich bezighoudt met de mensen psychische relaties met de rest van de natuur en hoe dit invloed heeft hun identiteit, welzijn en gezondheid.

De onmiddellijke effecten van klimaatverandering – zoals schade aan gemeenschapsgroepen, verlies van voedsel en verminderde medische voorzieningszekerheid – kunnen acute schade toebrengen aan de geestelijke gezondheid van mensen.

De geleidelijke effecten van klimaatverandering, waaronder een steeds stijgende zeespiegel en veranderingen in weerpatronen, kunnen zelfs leiden tot chronische psychische klachten.

Eco-angst kan zich uiten als

  • posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • spanning
  • depressie
  • middelenmisbruik
  • agressie
  • verminderd gevoel van autonomie en controle
  • gevoelens van hulpeloosheid, fatalisme en angst

Chronische of ernstige stress , ongeacht de oorzaak, kan het risico op verschillende ernstige gezondheidsproblemen vergroten. Dit omvat hartaandoeningen, hoge bloeddruk en depressie.

Bij eco-angst kunnen mensen ook algemene symptomen van angst ervaren .

Waar komt eco-angst vandaan?

Bezorgdheid over milieukwesties kan voortkomen uit het ervaren, risico lopen op of het hebben van dierbaren die risico lopen op klimaatgerelateerd extreem weer.

De berichtgeving in de media over de vernietiging van het milieu kan overweldigend zijn en het bewijs voor de negatieve impact van de mens op het milieu neemt toe.

Er ontstaat meer wetenschappelijk bewijs dat mensen extreme of chronische angst beginnen te ervaren omdat ze het gevoel hebben dat ze milieuproblemen, met name klimaatverandering, niet onder controle kunnen krijgen.

Voor sommige mensen is de toename van milieucrises niet alleen frustrerend, beangstigend en schokkend, maar ook een bron van constante angst.

Mensen kunnen zich ook schuldig of angstig voelen over de impact die het gedrag van hun of hun generatie kan hebben op het milieu en dat van toekomstige generaties.

Hoe weet ik of ik eco-angst heb?

Het is normaal dat iemand zich verdrietig, boos, gefrustreerd of hulpeloos voelt over dingen die buiten zijn macht lijken, en het is gemakkelijk om ontmoedigd te raken door slecht nieuws over de omgeving. Er is geen medische definitie van eco-angst. Als je bang bent dat je zorgen over het milieu en het dagelijks leven, je vermogen om te werken of je vermogen om voor jezelf te zorgen je in de weg staan, kun je in gesprek gaan met een psycholoog.

Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.

Vrijblijvend kennismaken

We nodigen je graag uit voor een kop koffie of thee. We nemen de tijd en luisteren naar jouw verhaal.

Ga naar de inhoud