Depressie

Veel mensen die de symptomen van een depressie ervaren, kunnen zich afvragen of er iets echt met hen aan de hand is. Een typische angst is dat ze misschien gek worden. Helaas zijn de reacties en opmerkingen van andere mensen, zoals: “Ga gewoon wat leuks doen” zijn niet erg behulpzaam. 

Je bent niet alleen

Hoewel je je misschien eenzaam voelt in de strijd tegen depressieve stemmingen,  het is de realiteit dat veel mensen deze stemmingen van tijd tot tijd of zelfs regelmatig ervaren. Er wordt zelfs geschat dat 1 op de 4 mensen op enig moment in hun leven een significant depressieve stemming ervaart.

Depressie kan elk type persoon in elk stadium van zijn leven treffen. Misschien ben je introvert of extravert, sociaal actief of verlegen, jeugdig of senior, man of vrouw, rijk of arm. Het kan ons allemaal overkomen. Weet dat je niet de enige bent

Stemming

Mensen die depressief zijn, beschrijven een neerslachtig humeur dat langer dan twee weken aanhoudt. Bij milde vormen van depressie voelen mensen zich misschien niet de hele dag slecht, maar hebben toch een sombere kijk en een gevoel van somberheid. Hun gemoedstoestand kan verbeteren door een positieve ervaring, maar ze kunnen ook weer terugvallen door de kleinste teleurstelling. Bij ernstige depressies kan een sombere stemming de hele tijd aanhouden de dag, zelfs als er positieve gebeurtenissen zijn. De neerslachtigheid kan fluctueren tijdens de dag – het kan ‘s ochtends erger zijn en’ s middags relatief beter. Deze fluctuatie gaat vaak gepaard gaat met een ernstiger type depressie.

Mensen die depressief zijn denken op bepaalde manieren. Dit denken is een essentieel kenmerk van depressie. Het is net zo goed een belangrijk symptoom van depressie als gemoedstoestand of lichamelijke symptomen. Mensen die depressief zijn, hebben de neiging zichzelf in een negatief daglicht te zien. Ze staan stil bij hoe slecht ze zich voelen, hoe de wereld vol moeilijkheden is, hoe hopeloos de toekomst lijkt en hoe het misschien nooit beter wordt. Mensen die depressief zijn, hebben vaak een schuldgevoel en geven zichzelf de schuld van alles, inclusief het feit dat ze negatief denken. Vaak worden hun eigenwaarde en zelfvertrouwen erg laag.

Lichamelijke symptomen

Sommige mensen ervaren lichamelijke symptomen van depressie.

• Slaappatronen kunnen veranderen. Sommige mensen hebben moeite om in slaap te vallen of hebben een gebroken nacht, anderen slapen meer en hebben moeite om wakker te blijven

• De eetlust kan afnemen en er kan gewichtsverlies optreden, terwijl anderen meer eten dan normaal en zo aankomen

• Seksuele interesse kan afnemen

• Het energieniveau kan dalen, evenals de motivatie om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Depressieve mensen kunnen stoppen met de dingen die ze vroeger leuk vonden omdat ze zich ongemotiveerd of lusteloos voelen

Veel depressieve mensen uiten hun bezorgdheid over hun persoonlijke relaties. Ze kunnen ongelukkig en ontevreden worden over hun familie en andere hechte relaties. Ze kunnen zich verlegen en angstig voelen als ze met andere mensen zijn, vooral in een groep. Ze voelen zich misschien eenzaam en geïsoleerd, maar zijn tegelijkertijd niet bereid of niet in staat om contact met anderen te zoeken, zelfs als ze daartoe de gelegenheid hebben.

Schuiven naar boven
Op de inhoud van deze website rust auteursrecht.
Skip to content